Archive for september 7th, 2009

Nedskärningarna inom vården

måndag, september 7th, 2009

Jag och många med mig jobbar inom Landstinget.
Alla kommer att drabbas på ett eller annat vis av besparingarna.
Man vet inte vad som väntar en,
och ovissheten som jag känner är stundtals så frustrerande.
Jag kan inte bestämma mig var som är värst;
att bli arbetslös eller att jobba kvar på detta skjunkande skepp.
Jag älskar mitt jobb, verkligen!
Men! Jag vet faktiskt inte om jag kommer orka.

En kollega på Avd9/HIA Sundsvalls sjukhus, har skrivit en öppet brev till Margareta Rödén (Landstingsdirektören).
Hon sätter ord på vad många med mig känner med inte vågar säga.
Nedan kan du läsa hennes brev till Margareta Rödén:

Människor som besitter makt och som samtidigt saknar insikt och framförhållning skrämmer skiten ur mig. Du är en av dem! Sjukvården är livsviktig, vi ansvar för människor, hur de äter, dricker, sover, andas, går på toaletten, deras hemsituation, deras läkemedel. You name it!! Ändå räcker lönen knappt till för att betala av på studielånet. Återhämtning och vidarutbildning framstår snarare som en ynnest än en rättighet. Jag jobbar varannan helg, är inte berättigad att vara ledig röda helger eller klämdagar. Infaller någon av storhelgerna mitt i veckan betyder detta att jag på ett år arbetar fler helger än jag är ledig. Att du dessutom i juletid skickar ett glatt mail där du deklarerar hur mycket du ser fram emot julledigheten och nu i nedskärningstider påstår att du endast möter positiva reaktioner tycker jag inte är annat än ett utryck för bristande respekt för oss på golvet, vi som faktiskt utför det arbete som du är anställd för att värna om. På den avdelning där jag arbetar tycker många att nedskärningarna och det så kallade omställningsarbetet inte alls är lika positivt. Jag är en av dem. Det är förenat med ovisshet, ilska, uppgivenhet och dålig stämning. Jag kommer nu dessutom nu få arbeta ännu fler dagar med samma lön. Personaltätheten minskar, men det är samma arbete som ska utföras. När ska jag få tid för återhämtning? Kommunal har sett om de sina och för att väna om återhämtning skrivit in i sitt avtal rätten till en extra ledig dag pga skiftarbete och tung arbetsbelastning. Att utnyttja ett svagt fack, som jag ändå anser att vårdförbundet är, tycker jag inte är annat än dålig personalpolitik och ett sätt att utnyttja en redan hårt utnyttjad personalgrupp. Vad tror du de framtida sjukskrivningarna pga utbrändhet kommer kosta landstinget?

Vi som förväntas tänka på andra, vem tänker på oss?

Mvh
Linda Nordin
Cardiologen/HIA
Avd 9

P.s Detta brev är förvisso skrivet i vredesmod men vill ändå visa på att det INTE enbart finns positiva reaktioner som du enl. egen utsago ENDAST påstår dig ha mött. D.s

——————————————————————————–

Föäjande del har min vän Lisa, f.d. arbetskamrat och numera sköterska på avd 9/HIA skrivit. Även detta väldigt tänkbara ord:

Vi räddar livet på din pappa/mamma när denne blir drabbas av livshotande sjukdom, vi struntar i vår lunch för att kontakta kommun/boenden för att din farmor ska få ett drägligt liv när hon kommer hem från sjukhuset. Vi struntar i vårt toalettbesök (Försök håll dig i tio timmar…det går) för att din farfar ska få med sig korrekta medicinen hem och slippa gå till apoteket alldeles själv det första han gör. Vi löper gatlopp på morgonen för att hinna till alla patienter på morgonen…tänk om vi var en till personal, då finns tid för att dela med sig av den stora empati och medkänsla vi vårdpersonal faktiskt besitter. Försök att vända en gråtande människa ryggen, försök att gå hem och känn dig tillfredställd med det.
SLUTA KLAGA PÅ VÅRDEN OCH GÖR NÅGOT ÅT SITUATIONEN!